BİLGİ AL
Senelerdir tartışılan bir konu: Türkiye’de estetik ameliyat olmak ne kadar güvenli?
Senelerdir tartışılan bir konu: Türkiye’de estetik ameliyat olmak ne kadar güvenli?

Dünya genelinde estetik ve sağlık turizminde Türkiye’nin ön safhada yer aldığı tüm otoritelerce kabul görmüş bir gerçektir. Bu durumu birçok sebebe bağlayabiliriz.

Kalifiye Plastik Cerrahlar

Türkiye estetik cerrahi alanında uzun yıllardır kazanmış olduğu tecrübeyle gerek yurt içi gerekse yurtdışında birçok plastik cerrahı eğitim amacıyla kendisine çekmektedir. Ülkemizde düzenli olarak organize edilen ulusal/uluslararası kongre ve kurslara her yıl binin üzerinde plastik cerrah katılmaktadır. Türk plastik cerrahlar bu alanda dünya genelinde büyük bir üne sahiptir. Bu durumu ülkemizin kurucu liderinin bir sözüyle açıklayalım: “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.”

Uygun Maliyet

Estetik ameliyat yaptırmaya karar verirken bu ameliyata ayrılan bütçe seçimimizi doğrudan etkiler. Alınan hizmetleri daha pahalı ülkelerle kıyaslarken hizmet kalitesinden ödün vermeden aynı hizmeti yaklaşık %60 daha uyguna Türkiye’de yaptırabilmek mümkün olmaktadır. Bu harcamalara uçak biletleri, otel konaklamaları da dahil olduğunu hatırlatalım. Peki bu durum nasıl bu şekilde oluyor? Türkiye’de hizmet sektörünün Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine göre oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki bu durum maliyetleri doğrudan etkilemektedir. Döviz kurundaki yükseklik de göreceli olarak Türkiye’yi bu alanda ucuz kılmaktadır. Bu nedenlerden dolayı Türkiye sağlık turizminde oldukça tercih edilen bir ülke konumuna gelmiştir. Bunun riskleri elbette söz konusudur. Türkiye’de estetik ameliyat olmayı tercih ederken bu riskleri en aza indirmek için dikkat edilecek konulara değinelim.

Güvenli Cerrahi

Türkiye’de her gün yüzlerce estetik ameliyat yapılıyor. Bu ameliyatları yaptıranların büyük bir çoğunluğunu da yurtdışından gelenler oluşturuyor. Estetik cerrahi sektöründeki yoğun talep güvenli cerrahi konusunda bazı kuralların göz ardı edilmesine, endikasyon dışı ameliyatlar yapılmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumun en önemli sebebi ise sağlık sektöründe hiçbir tecrübesi olmayanların sadece para kazanabilmek adına sağlık turizmi yapmalarıdır. Elbette ülkemizde sağlık otoriteleri sürekli denetim yapmaktadırlar ancak kayıt dışı olan bu olgular sistemin dışarısında kaldığı için yakalamak oldukça güç olmaktadır. Kayıt dışı yapılan sağlık turizmi Türkiye’nin bu alandaki imajını olumsuz etkilemektedir. Bir diğer konu ise komplikasyonların yönetilememesi ve yurtdışında bu alanda negatif bir önyargı oluşmasıdır. Türkiye’de estetik yaptıran yurtdışı hastasının çok olması oluşabilecek komplikasyonların göreceli olarak fazla olması anlamına gelir. Bu gibi durumlarda da mağdur olan kişiler kendi ülkelerinde ciddi anlamda negatif bir algı oluşmasına sebebiyet vermektedir. Halbuki komplikasyon oranları ameliyat sayısıyla kıyaslandığında arada bir fark oluşmadığı görülür.

Türkiye’de estetik ameliyat olmaya karar verirken en çok dikkat edilmesi gereken nokta cerrahın yeterliliği ve yetkinliğidir. Özellikle sağlık turizmi firmalarından ziyade doğrudan ameliyatı yapacak olan cerraha ulaşmak hasta açısından daha güvenli olabilir. Elbette ülkemizde sağlık turizmi alanında kendini kanıtlamış tecrübeli acentalar ve aracı kuruluşlar mevcuttur. Doktorun sosyal medya profili, dijital platformlardaki yorumları, kurumsal kimliği, mesleki örgüt üyelikleri tercihte bulunurken dikkat edilmesi gereken noktalardır. Unutmayın ki en değerli tercih sebebi referanstır! Daha önce aynı doktorda ameliyat olmuş bir tanıdık hepsinden daha değerli geri bildirimler sunar. Denetim Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türkiye’de otoritelere kayıtlı her sağlık kuruluşu ciddi denetime tabidir. Ülkemizde “Sağlık Turizmi Yetki Belgesi” sahibi olmak yurtdışı hastalarına sağlık turizmi alanında hizmet vermenin ön koşuludur. Akredite ve kayıtlı kuruluşlar düzenli olarak otoritelerce denetime tabi tutulmakta, eksiklikleri kontrol edilmektedir. Gerektiği durumlarda yetki belgesinin iptaline kadar varan cezalar söz konusu olabilir. Bu nedenler Türkiye’de estetik ameliyat olmak için tercih yaparken ilgili doktorun veya kuruluşun otoritelerce tanınıp tanınmadığını kontrol etmeniz size daha güvenli bir sağlık turizmi serüveni sağlayabilir.

Tatil ve Eğlence

Türkiye turistik bir ülke olarak her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlamaktadır. Daha önce turistik amaçlı Türkiye ziyaretinde bulunmak, sağlık turizminde de cesaret verici olabilir. Sağlık turizmi amacıyla yapılan ziyaretlerde eş zamanlı olarak turistik bir seyahat de yapmanız mümkün olabilir.


ZORLA GÜZELLİK OLMAZ, ESTETİK İLE OLUR. :))

Güzellikten daha fazlası...
Randevu almak için bizi arayın
+90 532 1 798 798 info@celalalioglu.com WhatsApp
© 2024 Op. Dr. Celal Alioğlu | Tüm Hakları Saklıdır
* Bu sitedeki tüm içerikler bilgilendirme amaçlı olup, reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Site içeriğinin tüm hakları Dr. Celal Alioğlu'na aittir.