Kulaklar anatomik veya gelişimsel problemler nedeniyle öne doğru normalden daha fazla bir şekilde açılı olabilir. Bu bozuklukların düzeltildiği ameliyata otoplasti (kepçe kulak ameliyatı) denir.
Birincisi “konka” adı verilen kulak çukurunun normalden fazla derin olmasıdır. Bu derinlik kulağın yanlardan öne doğru fazla açılanmasına neden olur. İkinci sebep ise “antiheliks” adı verilen kulağın dıştan ikinci katlantısının normalden daha az açılı olmasıdır. Bu durum da kulağın dış yarısının dışa doğru normalden daha fazla açılanmasına sebep verir.
Düzeltme ameliyatı kıkırdaklar şekillendirilerek ve kalıcı dikişler koyularak yapılır. Ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyattan sonra kulaklar düzeltilen açılarda iyileşene kadar kulak bandı kullanılır. Böylece kulakların istenilen açılarda iyileşmesi sağlanır.
Ameliyat kıkırdak gelişiminin tamamlandığı ancak şekillendirmenin mümkün olduğu 6 yaşında yapılırsa en ideal sonuç alınır. Okul çağına başlamadan yapılması da psikolojik olarak da önerilen en uygun zamandır. Altı yaşın üzerindeki her yaşta otoplasti ameliyatı olmak mümkündür.