BİLGİ AL
Estetik Cerrahi Uzmanı Kimdir?
Estetik Cerrahi Uzmanı Kimdir?

Estetik operasyon yaptıracak hastalar yaptıracağı operasyona göre konunun uzmanı hekimleri seçmede oldukça dikkatli ve bilgi sahibi olmalıdır. Estetik operasyonun uzmanlık alanı “Estetik Cerrahi” değildir. Doğru kullanımı, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi’dir. Bu uzmanlık alanı estetik operasyonlarla kısıtlı değildir. Plastik kelimesi “şekil”, Rekonstrüktif kelimesi ise “yeniden oluşturma” anlamına gelmektedir.

Estetik Cerrahinin başlıca operasyon alanları şunlardır;

  • Estetik ve fonksiyonel burun düzeltilmesi (Rinoplasti, septorinoplasti)
  • Estetik meme operasyonları: Büyütme, küçültme ve dikleştirme
  • Yüz gençleştirme (Yüz-boyun germe, göz kapağı estetiği, yüze şekil verme ve yüzdeki yaşlanma belirtilerinin düzeltilmesi)
  • Karın germe (Abdominoplasti)
  • Cilt bakımları ve girişimleri
  • Saç ekimi
  • Kepçe kulak ve kulak kepçesindeki diğer estetik problemlerin düzeltilmesi
  • Lazer uygulamaları yüz soyma, lekelerin ve damar malformasyonlarının giderilmesi
  • Çene büyütme ve küçültme operasyonları (Mentoplasti)
  • İmplantlarla (yumuşak dokuya uygulanan protezler) kontur düzeltmeleri (Kalça ve uyluk implantları, erkekte pektoral (göğüs) implantlar – bacak implantları gibi)
  • Deride yara izi ve düzensizliklerin giderilmesi
  • Aşırı deri-derialtı yağ dokusunun azaltılmasına yönelik operasyonlar (liposuction- lipektomi)
  • Bacak kontur düzeltme (yağ alınması, enjeksiyonları veya bacak implantları ile)

 

Estetik Cerrahinin tedavi alanı Rekonstrüktif Cerrahiye göre daha farklıdır. Estetik Cerrahi vücut imajının iyileştirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Estetik Cerrahi, tıbbi problemlerden daha çok estetik problemlere yöneliktir. Hastaların operasyonlarını gerçekleştiren hekimlerin eğitimleri ve uzmanlık alanlarının dikkatlice araştırılması gerekmektedir. Aksi bir durumda hastalar ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir.

Rekonstrüktif Cerrahi

Rekonstrüktif Cerrahi, vücut yüzeyinde doğuştan veya daha sonradan meydana gelen doku eksikliklerinin ya da fonksiyonel bozuklukların düzeltilmesini sağlar.

Rekonstrüktif cerrahinin başlıca ilgi alanları:

  • Doğumsal deformiteler (Yarık dudak, yarık damak, diğer yüz ve vücut anomalileri)
  • Travma ve hastalıklar sonrası oluşan açık yaralar
  • Yüz kemiklerinde oluşan kırıklar ve cerrahi tedavisi
  • İyi veya kötü huylu cilt ve yüzeyel yumuşak doku tümörlerinin cerrahi tedavisi
  • El Cerrahisi
  • Mikrocerrahi (Serbest doku nakilleri, sinir-damar onarımları)
  • Göz kapağının fonksiyonel bozuklukları
  • Fonksiyonel ve şekil bozukluklarına neden olan yanık ve yara izleri

Rekonstrüktif Cerrahi ile Estetik Cerrahi tedavi alanları ve şekilleri ile farklı olmakla beraber bir bütün olarak değerlendirilmelidir.  Bu iki alanda tedavi yapan doktorlara da “Estetik Cerrah”, “Plastik Cerrah”  ya da “Estetik plastik cerrah” denilmektedir. Doğru kullanım ise “Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah”‘ tır. Yukarıda belirtilen tedavilerden herhangi birini yapabilme yeterliliğine sahiplerdir.

Yüz plastik cerrahı, Medikal Estetik Doktoru, Estetisyen aynı şey midir?

Yüz plastik cerrahı, Estetik cerrahiyle ilgilenen kulak burun boğaz hekimleri tarafından kullanılan bir tabir olup hâlihazırda ülkemizde bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmemektedir.

Medikal estetik hekimi ise sağlık bakanlığının uzmanlık gerektirmeden tüm hekimlere sertifika ile sağladığı bir unvan olup günümüzde bu sertifika artık alınamamaktadır. Daha önceden bu sertifikayı almış olan hekimler sadece bu unvanı kullanabilir. Ameliyatsız estetik işlemleri yapma yeterlilikleri vardır.

Estetisyen ise milli eğitim bakanlığı gözetiminde bir kurstan alınan belge ile kullanılabilen bir unvandır. Estetisyenler hekim değillerdir ve üniversite mezunu olma şartları da yoktur. Hekim gözetiminde cilt bakımı, lazer epilasyon gibi işlemleri uygulama yetkinliğine sahiptirler.

Plastik cerrahlar bu meslek grubu ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Plastik cerrah ameliyat yetkisi olan ciddi fiziksel rahatsızlıkların onarılmasında tedavi uygulayan doktorlardır. Medikal estetik hekim ya da estetisyenin bu tedavileri yapabilme yetkileri ve yetkinlikleri bulunmamaktadır. Estetisyenlerin üniversite mezunu olma zorunluluğu bile yoktur.  Yüz plastik cerrahi ünvanı ise hala tartışma konusudur. Ancak şu bilinmelidir ki bu ünvanı kullanan hekimler “Kulak Burun Boğaz” doktorlarıdır ve yüz-boyun bölgesine cerrahi yapabilme yetkinlikleri bulunmaktadır.

Estetik Cerrahi Hakkında Hastalar Tarafından Sıkça Sorulan Sorular

Estetik ve Plastik Cerrahi Aynı Mıdır?

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi doğru kullanım şeklidir. Estetik Cerrahi uzmanlık alanının sadece bir kısmı olup kişinin görsel olarak vücuduyla ilgili rahatsızlık duyduğu ve düzeltilmesini istediği bölgelerin hastanın istekleri doğrultusunda iyileştirilmesi olarak tarif edilebilir.

Plastik Cerrah Hangi Hastalıklara Bakar?

Plastik Cerrah, kişinin vücudunda, görünümünde bulunan doğuştan veya sonradan oluşan hastalıklar, travmalar, bozukluklar ve kusurlarının tedavisini yapar.

Plastik Cerrahi Ben Alır Mı?

Her insanın vücudunda farklı bölgelerde farklı boyutlarda birçok ben görülür. Genelde bu benlerin çoğu iyi huylu benlendir. İyi huylu benlerin alınmasına gerek yoktur fakat estetik olarak hastalar şikâyetçi oluyorsa alınabilir. Kötü huylu bir ben olduğunu düşündüğünde hastalar dermatolog ve plastik cerraha başvurabilir. Ben aldırma operasyonu sonrasında genel düşünce benin alındığı bölgede iz kalmayacağı şeklindedir fakat benin ve cildin durumuna göre bu durum değişmektedir. Ben aldırma işlemi sonrasında gözle görülmeyecek kadar da olsa bir iz olur. Estetik cerrahisi bu konuda oldukça titiz çalışmaktadır. Ayrıca alınan iyi huylu benler alındıktan sonra kötü huylu benlere dönüşmez!

Estetik Cerrahi Sonrasında İz Kalır Mı?

Kazalar, yaralanmalar ve yanmalar sonucunda ciltte tam kat hasar oluşursa yara izi kalmaktadır. Daha hafif durumlarda cildin üst tabakasının kendini yenileyebilmesi özelliği nedeniyle yara izi kalmamaktadır. Bu nedenle ameliyatlar sonrası iz kalması kaçınılmazdır. Fakat estetik ameliyatlarında plastik cerrahlar oldukça titiz çalışırlar. Burun estetiği, göz kapağı estetiği, yüz germe ameliyatları, kepçe kulak ameliyatlarında cerrahların titiz çalışması sonucunda izler olabildiğince gizlenmeye çalışılır. Her ameliyat sonrası iz kalması doğal bir durumdur fakat estetik cerrahisi olabildiğince titiz çalışarak izin görünümünü mümkün olduğunca görünmemesini sağlar.

Detaylı bilgi için iletişim formunu doldurabilirsiniz.
  • Lütfen, Geçerli bir Telefon Numarası yazınız!
Güzellikten daha fazlası...
Randevu almak için bizi arayın
+90 532 1 798 798 [email protected] WhatsApp
© 2024 Op. Dr. Celal Alioğlu | Tüm Hakları Saklıdır
* Bu sitedeki tüm içerikler bilgilendirme amaçlı olup, reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Site içeriğinin tüm hakları Dr. Celal Alioğlu'na aittir.