Kırışıklık tedavisi kozmetik işlemler arasında dünya üzerinde en yaygın olarak uygulanmakta olan işlemdir.
“Clostridium botulinum” isimli bakteri doğal şartlarda bir toksin üretir. Bu toksin insan vücudunda sinir-kas arası bağlantıyı bozarak kasların istemli kasılmasını engeller. Bu mantıktan yola çıkarak labaratuar ortamında üretilen aynı toksin, ilaç olarak kullanılarak istemli mimik kaslarının çalışması azaltır ve bu sayede yüzde kırışıklık oluşması engellenir.
Bu ilaç ilk defa şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Şaşılık tedavisi esnasında göz etrafındaki kasların istenmeden etkilendiği ve göz etrafındaki kırışıklıkların (kaz ayağı) ortadan kalktığı görülmüştür. Kozmetik kullanımı bu şekilde başlamış ve yaygınlaşmıştır. 2002 yılında ilk defa FDA tarafından kozmetik amaçla kullanımı onaylanmıştır.
Yüzdeki dinamik kırışıklıkları (mimik hareketleri ile oluşan kırışıklıklar) botulinum toksin uygulaması ile düzeltmek mümkündür. Burada dikkat çekilmesi gereken husus statik çizgilerin botulinum toksin uygulaması ile düzeltilemeyeceğidir.
Migren ağrılarının tam olarak hangi nedenlerle oluştuğu tespit edilememiş olup bu konuda birkaç neden suçlanmaktadır. Bu nedenlerden bir tanesi de kafa içinden sinirlerin çıktığı noktalarda sıkıştığı teorisidir. Bu sıkışma birçok nedene bağlı olabilir. O bölgedeki kasların siniri sıkıştırması durumunda botulinum toksin uygulaması yapılarak kasın gevşemesi ve sinirlerin rahatlaması hedeflenmektedir. Her hastada istenilen etkiyi vermemekte olup bu uygulamadan fayda gören hasta grubu migren cerrahisi için adaydır. Kozmetik amaçlı uygulamaya ek olarak sinirlerin sıkışma noktalarına da enjeksiyon yapılmaktadır. Bunun dışında bir farkı bulunmamaktadır.
Kas-sinir kavşağında botulinum toksinin etki ettiği kanallar ter bezlerinde de bulunmaktadır. Aşırı terleme şikâyeti olan kişilerde bu kanallar hedeflenerek uygulama yapılmaktadır. Kozmetik amaçlı uygulamadan farklı noktalarda ayrılmaktadır. Bu nedenle tecrübeli kişiler tarafından yapılmasında fayda vardır. Uygulama bölgeler el içi, ayak tabanı ve koltuk altı bölgesidir.
Çene kemiğinin her iki yanında çiğnemeyi sağlayan masseter kası bulunmaktadır. Bazı kişilerde bu kasın aşırı çalışmasına bağlı kas kitlesi büyümektedir. Bu büyüme hem kozmetik olarak rahatsızlık vermekte hem de çene eklemine yük bindirerek çene eklemi problemlerine yol açmaktadır. Bu kasa yapılan enjeksiyon ile kasın aşırı çalışması engellenerek eklem üzerine binen yük azaltılmakta ve kas inceltilerek kozmetik olarak daha kabul edilebilir bir görüntü amaçlanmaktadır.